Problémája van a napelemes rendszerével?
Esetleg nem biztos benne, hogy annyit termel amennyit kellene?

A napelemes rendszerek tökéletes és biztonságos üzeme normál körülmények között, de akár meghibásodott állapotban, alapvető szempont kell legyen, már a rendszer tervezési szakaszában. Ha már működik egy ilyen rendszer, biztosnak kell lennünk benne, hogy a lehető legtöbbet termeli és eközben nem jelent semmiféle veszélyt.
Fontos arról megbizonyosodni, hogy a rendszer hosszú távú működését nem befolyásolja az elvárhatónál gyengébb kivitelezés, vagy nem megfelelő karbantartás.

Ebből a szempontból van a napelemes rendszereknek néhány olyan villamos jellemzője, ami megbízható és megfelelő módon elvégzett mérésekkel ellenőrizendő, már a beüzemeléskor és a későbbiekben rendszeresen a működés időtartama alatt. Emellett a mechanikai állapotra is érdemes időnként rápillantani.
Az olyan, nem drasztikusan jelentkező hibák is felfedezhetőek a rendszeres ellenőrzés által, amik egyébként nem tűnnének fel. Így elkerülhetőek későbbi komolyabb problémák, vagy ha ilyenek nem jelentkeznek akkor is jelentős hozamveszteség előzhető meg.

A telepítést követően, majd a működés ideje alatt időszakosan, fontos elvégezni bizonyos villamos méréseket és egyéb ellenőrzéseket, hogy biztosítani lehessen a napelemes rendszer megfelelő hozamot produkáló, biztonságos üzemét.